Vocala heren 1 – Ledub heren 1

Op zaterdag 28 september stond in Beugen de tweede (thuis)wedstrijd van het seizoen op de planning.Na de eerste ronde met 3-1 gewonnen te hebben van de Jokers uit Maastricht, bestond het vermoeden dat in wedstrijd 2 meer tegenstand geboden zou gaan worden.De overtuigende cijfers waarmee Ledub heren 1 namelijk Hajraa 2 aan de kant had geschoven deden ons vermoeden dat er een goed team onze kant op zou komen.En eerlijk is eerlijk, als inslaan een wedstrijd was, dan had Ledub heren 1 van ons gewonnen. Indrukwekkend hoog, indrukwekkend hard en van een atletisch niveau waar menig Vocala speler nog een puntje aan kan zuigen…..troostende gedachte was echter dat ook Jokers vorige week in de warming up al met 1-0 voor kwam, maar dat in het veld toen het om de punten ging, van die overmacht niet heel veel meer over was.

Volleyballen bestaat uit meer dan alleen de warming up! Bij een warming up doe je je eigen ding, gooi je de ballen ideaal aan, hangt er geen blokkering aan de andere kant van het net en zit je een beetje in je eigen “zone”. Tijdens de wedstrijd heb je te maken met servicedruk van de tegenstander, een blok (of op zijn minst een poging daartoe) op je aanval en een coach die je tips en tops geeft om je in de wedstrijd te houden, of een coach die juist precies het tegenovergestelde doet……en laat daar nou net een beetje sprake van zijn geweest bij Ledub. In een eerste set, die nog redelijk gelijk op ging en die aan het eind verrassend werd binnengesleept door de mannen uit Beugen/Oeffelt/Rijkevoort, die mede door slim geplaatste services aan het eind verrassend aan de goede kant van de score zaten, leek het nog lang een spannende wedstrijd te kunnen zijn. Wachtende op de flow die Ledub heren 1 in staat zou stellen ons net zo de oren te wassen als ze bij Hajraa hadden gedaan. Gelukkig voor Vocala ontstond die flow niet. Deels te danken aan eigen kwaliteiten, deels geholpen door de coach van Ledub. Waar Vocala slim en geplaatst bleef serveren, waar de passlijn van Ledub dusdanig veel moeite mee had dat de eigen aanval niet tot nauwelijks uit de verf kwam, hielp bij een opleving aan de kant van Ledub de coach van hen deze vakkundig om zeep, door enkele bijzondere wissels toe te passen en het team niet goed terug het veld in te sturen. De chaos die daardoor ontstond had mijns inziens een beslissend karakter voor het verdere verloop van de wedstrijd. Ook de spelers aan de kant van Ledub lieten in woord en gebaar merken toch wel wat moeite te hebben met de tactische aanpassingen, waardoor ook in set 2 Vocala aan het langste eind trok. De onrust die eind set 2 bij Ledub ontstond is geen seconde meer uit de ploeg geweest, gevoelsmatig voor ons althans en de malaise onvrede (en daarmee demotivatie) leek alleen maar toe te nemen.Bloedhonden als het zijn rook Vocala kansen en trok verbaal alles uit de kast om het sterke Ledub definitief te beteugelen en met succes……het spelbeeld veranderde niet meer….De servicedruk bleef hoog en vooral slim genoeg, waardoor het spel aan de kant van Ledub makkelijker en makkelijker te lezen werd. Een enkele keer kwam er nog een brute powerball door aan onze kant, maar gemiddeld genomen is de overwinning geen moment in gevaar geweest.

Het ontroerende verweer van de coach van Ledub na afloop van de wedstrijd was veelzeggend, “halletje te klein, echt een enorm thuisvoordeel”, “scheidsrechters waren zwak, bepalende rol gespeeld”, “we waren niet compleet, libero was gelegenheidslibero”, “we hadden niets te vrezen, blokkerend en aanvallend niet, van Vocala. Hoe kunnen we hier verliezen?”. Nou beste coach….ik heb wel een idee. Pak een spiegeltje en kijk er in, dan heb je het antwoord op de vraag wie er volgens ons het meest debet was aan de afgetekende 4-0 verliespartij van Ledub. Afgetroefd door een slimmer serverend, een sterker coachend en degelijker spelend Vocala heren 1. Natuurlijk is de hal niet zo groot als die in Budel, maar aan onze kant is ie ook klein. Natuurlijk zat het arbitrale duo er af en toe langs, maar ik denk dat beide teams als we ze gaan tellen, vele fouten meer hebben gemaakt. Natuurlijk misten jullie spelers, maar wij ook….de tank van de Bakkerskamp is geveld door een hernia. Allemaal waar, allemaal feiten, maar het is lang geleden dat ik iemand heb gezien die zijn team zo in de war kon krijgen met onlogische wissels op vreemde momenten, waardoor onrust in het team voor nog meer onrust zorgde in. Puur gekeken naar kwaliteit is de uitslag wat ons betreft ook geflatteerd. Ledub had zeker recht op meer dan het gekregen heeft, maar aan de andere kant….het is niet zo. Vocala maakte optimaal gebruik van de onrust aan de andere kant van het net. De praatsessies na de wedstrijd hebben ongetwijfeld de rust weer doen wederkeren, wat er ongetwijfeld voor zorgt dat we in Budel tijdens de terugwedstrijd een andere tegenstander gaan zien. Tot de tanden bewapend en vol met ideeën over hoe Vocala te verslaan. Leuk!!! Zin an!!! Volleybal, in al zijn verschijningsvormen, is leuk!Nu een weekje prestatieverlof, om vervolgens op 12 oktober, nogmaals in eigen huis, aan te treden tegen een voor ons grote onbekende ADC H1. Be there, of ben vierkant! Slaterthal Beugen, 19.00 uur.